vrijdag 20 januari 2012

Analyse kindertekeningen Bibi


Door het inscannen zie je de tekening niet helemaal goed. Deze leerling bezit vaardigheden uit fase 8. Je ziet dat er lijnperspectief wordt gebruikt aan de linker kant, dit zorgt voor diepte in de tekening. Het lijkt nu net of er nog iets achter de berg is. Ook is er overlapping te vinden in de tekening. Dit zie je terug bij de bergtoppen.







In deze tekening zie je een zelf getekende grondlijn uit fase 4. Wat hier wel opmerkelijk aan is, is dat de koe hier echt ‘op’ staat. De koe had in het hele gebied onderaan kunnen staan. Ook zie je overlapping met het hek, de koe staat er goed voor. Hierdoor ontstaat er wat diepte in de tekening.







In deze tekening zie je een horizon, maar de boom staat op een andere grondlijn. Er ontstaan onbedoeld diepte in de tekening door twee grondlijnen zoals in fase 5. Er zitten ook perspectivische dingen uit fase 8 in de tekening. De boom staat op de voorgrond en de zon is verderop.





De tekening heeft meerdere grondlijnen en gaat hierdoor richting perspectief. Dit kun je zien in de lijnen van de startbaan waar de voertuigen op staan en dat de tribune langs de zijkant staat. Je ziet dus fase 5 in de tekening en het gaat richting dingen uit fase 8.









Ik denk dat dit mensfiguur in fase 6 te plaatsen is: silhouet figuur. Het mensfiguur is in één ononderbroken lijn getekend. Je ziet ook de fouten uit deze fase in de tekening. De armen zijn bijvoorbeeld veel te hoog, recht in één lijn met de schouders, getekend.









In deze tekening van een mensfiguur zie ik al meer beweging. De armen zijn dynamisch getekend (fase 8). De rest van het lichaam is nog fase 6. Van het gezicht is een vraagteken gemaakt. Gezichten zijn lastig om te tekenen dus ik zou hieruit kunnen opvatten dat de leerling dit te moeilijk vindt om te tekenen.







Ook in deze tekening zie ik dat de armen wat dynamischer zijn getekend waardoor er iets van fase 8 is te zien. Ook zijn de voeten niet allebei naar buiten of in één richting getekend. In deze tekening zie je bijna geen details van een gezicht.







 Deze tekening kan ik weer in fase 6 plaatsen. Het lichaam bestaat niet meer uit losse onderdelen, maar worden ononderbroken verbonden. Wel zijn de voeten allebei nog naar buiten geklapt.
Op deze tekening is opnieuw weinig aandacht besteed aan het gezicht van het mensfiguur.








Mensfiguur:

De mensfiguren van de leerlingen zijn verschillend, maar ze hebben allemaal geen goede verhoudingen en ik merk dat de leerlingen het tekenen van gezichten nog erg lastig vinden. Op geen van de vier tekeningen is echt geprobeerd om een goed gezicht te tekenen. Ik zou naar aanleiding van deze tekeningen kiezen voor een les over beweging brengen in een tekening van een mensfiguur, over de verhoudingen van het mensfiguur of over het tekenen van het gezicht van een mensfiguur geven.
Uiteindelijk zou ik kiezen voor het gezicht van een mensfiguur. Ik zou hierbij de verhoudingen bespreken aan de hand van een ‘schema’.



   


a : Bovenste deel met het voorhoofd.
b : Middendeel met met ogen en neus.
c : Onderste deel met de mond.

In een volgende les zou ik doorgaan met de ogen, neus, mond en oren te tekenen.

Omgeving:
De leerlingen hebben al een redelijk goed niveau. In alle tekeningen is wel iets uit fase 8 te vinden.
Ik zou toch aan de hand van deze tekeningen een les over perspectief geven. Ik zou dingen bespreken over hoe je een tekening diepte kunt geven.



- De leerlingen kunnen gebruik maken van                                            schaduweffecten, met donker en licht werken.
- De leerlingen moeten er bij de horizon goed op letten waar de punten in de verte verdwijne


Analyse kindertekeningen Bianca

Mensfiguur:
Draadfiguur/ complete mensfiguur: Deze leerling zit een beetje tussen deze twee stadia in. De sint heeft wel een mijter gekregen en een gezicht. Maar hij heeft al wel kleren aan en dubbelgetekende armen. Alleen nog niet op de goede hoogte en de leerlingen weet niet hoe die handen moet tekenen.


Draadfiguur/ complete mensfiguur: Op deze tekening zijn de twee buitenste poppetjes complete mensfiguren. Maar blijft het middelste figuur nog een stadia achter. Wel hebben ze alle drie meerdere details als petten, echte gezichten en een baard. Ook deze leerling weet niet hoe die handen moet tekenen.


Compleet mensfiguur/ mensfiguur ‘en profile’: Op deze tekening is duidelijk te zien dat er een compleet mensfiguur word getekend. Alleen niet in de juiste verhoudingen en hij mist handen. De leerling slaat alleen het stadium silhouet figuur over want ze tekent wel in losse delen. En toch is het poppetje op de fiets ‘en profile’ getekend. De armen komen dan ook uit het hoofd.




Silhouet figuur: deze tekeningen is een duidelijk voorbeeld van silhouet figuur. De leerling heeft de lijfjes in keer door getekend. De armen zitten dan ook op verschillende hoogte en de benen bij de piet zijn 1 geworden.


Ik zou de volgende les bezig gaan met het vormgeven van een mensfiguur. Waar zitten de armen, hoe kun je handen tekenen en hoe kan je het beste het boven en onderlijfje tekenen. Dus niet in 1 keer.


Ruimte:
Fase 5: twee of meer grondlijnen: op deze tekening zijn niet meer grond lijnen te zien. Maar het is wel getekend er ontstaat een soort vorm van diepte. De figuren die getekend zijn, zijn namelijk wel compleet.


Fase 5: twee of meer grondlijnen: deze leerling heeft meerdere grondlijnen getekend. En er ook vakjes van gemaakt. Ze wilde veel vertellen wat ze had gedaan in haar kerstvakantie dat ze zelf had bedacht vakjes te maken. Alles is wel getekend op de grondlijnen die ze zelf heeft getekend.


Fase 5: twee of meer grondlijnen: deze leerling wilde twee verhalen vertellen. Dus heeft twee grondlijnen getekend om op te kunnen tekenen. Op deze tekening is het bed goed getekend maar het poppetje dat erin ligt heeft nog een heel gezicht, dus kan niet echt liggen.


Fase 4: zelfgetekende grondlijn: deze leerling heeft het gras gebruikt als grondlijn. Alles past ook precies naast elkaar en overlappen elkaar niet. Totdat ze tralies wilde tekenen voor de giraf daar heeft ze geprobeerd overlapping te gebruiken alsof de giraf echt in zijn kooi stond.


Alle leerlingen zitten een beetje op dezelfde fasen. Wat ik als volgende tekenles zou geven is hoe je diepte kan tekenen. Hoe ze dat kunnen aan pakken. En hoe je overlapping gebruikt. Zodat ze niet meer alles precies naast elkaar hoeven te tekenen.

Analyse kindertekeningen Amber

Analyse kindertekeningen
Vormgeven van het mensfiguur
1.       Het silhouet figuur ® het kind maakt in één onderbroken lijn het lichaam. Wat mij wel erg opvalt bij deze tekening, zijn de armen die aan de korte kant zijn. Het poppetje heeft géén nek en het gezicht is ook niet helemaal in verhouding.
2.       Het silhouet figuur ® ook hier wordt er gebruik gemaakt van een doorgaande lijn. Ook hier kloppen de verhoudingen niet helemaal. Het hoofd is veel groter dan het lichaam en de armen zijn te kort. Er is wel knap gebruik gemaakt van details!
3.       Beweging ® deze tekening is niet heel duidelijk, maar dit poppetje is in beweging. Je ziet dat er al meer gebruik is gemaakt van spieren en gewrichten. Ik vind vooral de benen hier erg goed gelukt! Hier zijn de verhoudingen al wel wat beter. Alleen ook hier zijn de armen weer aan de korte kant.
4.       Kopvoeter met lijfaanduiding ® dit kind heeft een makkelijke weergave gebruikt van het lijfje. Erg grappig aan deze tekening, vind ik het hoofd van het poppetje. Ik vind dat dit dan wel weer mooi in detail is verwerkt. Ik denk dat het kind het gezicht belangrijk vond dan de rest van het lijfje. Ook hier zijn de verhoudingen niet juist. Het gezicht is veel groter dan het lijfje.

Vervolg les op het tekenen van mensfiguren
Ik denk dat mijn klas les nodig heeft in verhoudingen tekenen. Zo merk ik dat alle vier de tekeningen daar niet aan voldoen. Ik denk dat het goed is om samen met de kinderen (ik op het bord en de kinderen op een wit papiertje) een mensfiguur in verhoudingen te tekenen. Nadat ik dit heb uitgelegd en heb gedaan met de kinderen, mogen de kinderen zelf een mensfiguur tekenen (met alles erop en eraan) dat echt in verhouding klopt. Zo krijgen de kinderen echt een uitdaging waarmee ik dus ook de betrokkenheid creëer. Een vervolg les hier weer op, is dat de kinderen dan juist een mensfiguur moeten maken die helemaal uit verhouding is. Zo tekenen de kinderen op een bewuste manier hun mensfiguren. 

Mensfiguur in de ruimte
1.       Fase 3 – Onderrand is de grondlijn. Het kind heeft alles op de onderrand van het papier getekend. Ik vind het mooi om te zien hoe goed dit kind in details heeft gewerkt, zoals de cameraman en het scorebord. Het kind zit ook een klein beetje in fase 7 – het toepassen van diepte. Ik kan namelijk een stukje onder het podium kijken. Het kind moet haast wel ervaring hebben met dit soort situaties.
2.       Fase 3 – Onderrand is de grondlijn. Ook hier staat alles op de onderrand van het papier. Het kind heeft veel gebruik gemaakt van detail. Zo heeft ze bijvoorbeeld de televisie vanaf de zijkant getekend. Het kind heeft ook gebruik gemaakt van transparantie. Ik kan namelijk zien dat er buiten wolken zijn en dat het sneeuwt.

3.       Fase 3 – Onderrand is de grondlijn. Dit kind heeft ook de onderrand als grondlijn gebruikt. Het poppetje staat wel op een soort van rots. Wat ik erg leuk vind aan deze tekening, is dat het poppetje precies onder een wolk staat waar regen uit komt.
4.       Fase 7 – Het toepassen van diepte. Ik vond het moeilijk om deze tekening te analyseren. Het kind heeft namelijk het poppetje en de kat van dichtbij getekend. Dus ik denk dat er wel gebruik is gemaakt van diepte. Je ziet dat het poppetje en de kat in een huis zijn waar het kind een klok en fotolijstjes heeft getekend. Dit kind kan mooi tekenen, ook als je kijkt naar de lolly. Ze heeft de oranje lijntjes zo getekend dat het lijkt alsof de lolly in 3D is.
Vervolg les op het tekenen van omgeving
Wat mij erg opvalt, is dat mijn klas vaak de onderrand van het papier gebruikt als grondlijn. Ik denk dat het een leuk idee is om juist de kinderen daar in te laten variëren. Als ik hun tekeningen laat zien waarin dit niet gebeurt dan denk ik dat dit voor de kinderen een eyeopener is. Zo zou ik een tekenles kunnen geven waarin de kinderen juist niet de onderrand van het papier mogen gebruiken als grondlijn. Hierdoor stimuleer ik de kinderen in hun ontwikkeling. 

Analyse kindertekeningen Eline

Dit is een typisch voorbeeld van een kleutertekening. De leerling heeft ‘de mens’ als grootste wezen op het papier getekend. Het hoofd is hierbij het grootst.
De leerling zit wel al in een later stadium waarin het emotioneel gekleurde weergave  overheerst. Ze heeft een silhouet figuur getekend. De armen en het lijf zijn in een ononderbroken lijn getekend. Ook de benen zijn aan elkaar verbonden. Ze is al meer bezig met realistischere kenmerken. Het poppetje is bijvoorbeeld niet doorzichtig. Op het gezicht zitten zowel een mond, ogen en een neus. Ook op de blaadjes van de bloemen zijn details aangebracht. Je ziet de nerven op het blad.
De leerlingen heeft gebruikt gemaakt van verschillende kleuren voor het hoofd, de benen en het lichaam. Ook de mond en ogen hebben verschillende kleuren.
De leerling heeft de motieven allemaal keurig op een rijtje gezet, waarbij de onderrand de grondlijn is. Boven in de tekening is de lucht.
Uit het schema kun je aflezen dat, doormiddel van mijn bevindingen, deze leerlingen tot de leeftijdsfase oudste kleuter behoort.


De leerlingen heeft een draadfiguur getekend. Hierbij zijn alleen de ogen, mond, neus en haren getekend. De armen en de benen komen vanuit de buik. Opmerkelijk is dat de leerling niet het hoofd groter heeft getekend dan de rest van het lichaam.
Het poppetje is duidelijk getekend vanuit een voorkeurs kleur. Het hele lichaam is met de kleur paars getekend.
De onderrand is gebruikt als grondlijn. Hierbij is ook gras getekend, wat uiteraard de kleur groen is. Boven aan het papier is de lucht getekend, dat de kleur blauw heeft gekregen. Ook de zon is in boven aan het papier getekend. De stralen van de zon zijn hier niet bij vergeten, deze uiteraard in de kleur geel. De leerling heeft zich hierbij laten inspireren door werkelijkheid.
In de lucht vliegen allemaal hartjes. Dit zijn typische meisjes kenmerken, het versieren van de tekening.
Uit het schema blijkt dat de leerling in de leeftijdsfase middelste kleuter zit.

De leerlingen van deze tekening heeft de armen getekend op de manier van het stadium complete mensfiguur. De benen daarentegen zijn weer getekend vanuit de fase draadfiguur. Opmerkelijk is dat de leerling dan weer wel een nek heeft getekend en de mouwen van een T-shirt. Het mensfiguur is groter dan de regenboog op de achtergrond. Het is duidelijk dat ze de mensfiguur nog als belangrijkste vorm binnen de tekening ziet.
De mensfiguur is getekend vanuit een voorkeurskleur. Het gehele lichaam is met de kleur rood getekend. De regenboog op de achtergrond is getekend met verschillende kleuren, zoals ook bij de regenboog hoort. Deze kleuren staan alleen niet op volgorde als bij een werkelijke regenboog.
Op de achterkant van het papier heeft de leerlingen allemaal hartjes getekend. De hartjes zijn allemaal met een andere kleur getekend. Er zijn ook twee regenboog harten getekend. Het versieren van de ruimte is een typisch kenmerk van een meisje. Ook het gebruik van 8 of meer kleuren is een typisch kenmerk.
Deze leerling bevind zich volgens het schema in de leeftijdsfase middelste kleuter.